Fria radikaler

Det produceras fria radikaler hela tiden när kroppens celler bygger upp eller bryter ner olika ämnen. När du andas omvandlas en del av syret till fria radikaler, ca 4-10 %. Fria radikaler bildas när du solar, röker, dricker alkohol samt av miljögifter mm. En stor källa till fria radikaler är stress. Vid stress bildas det hormoner, främst adrenalin som alstrar fria radikaler. När du har en infektion bildas det fria radikaler.

Antioxidanter

Antioxidanter är dina livvakter, de skyddar dig mot de skador fria radikaler kan åstadkomma genom att neutralisera dem. Antioxidanter förekommer i många olika former. Du har t.ex. ett eget inbyggt försvar av olika antioxidanter. För att dom ska kunna fungera är de beroende av vissa mineraler. Om vi får i oss för lite antioxidanter och det bildas eller vi får i oss fria radikaler uppstår det skador på cellerna. Då ökar risken för i stort sett alla åldersrelaterade sjukdomar.

Vi tar ett blodprov...

... för att se vilket skydd du har mot fria radikaler. På så sätt kan vi hjälpa dig att förebygga sjukdomar orsakade av fria radikaler. Provet bygger på professor PA Öckermans metod att mäta skador på röda blodkroppar, orsakade av fria radikaler. Vi ger dig tips och råd hur du går tillväga för att på bästa sätt skydda dig.